Mt Ommaney Special School – New Learning Centre

Enriched vocational learning, community engagement and space to grow

Mount Ommaney Special School’s new two storey Learning Centre will enrich student learning opportunities and enable community engagement. The Centre is intended to support the school’s growing cohort with a diverse mix of Learning Areas, student therapy and staff planning spaces. Deicke Richards worked closely with the DoE and the school to develop the project brief and detailed design for these specialised environments. This led to DR being commissioned for the school’s broader master plan project.

With the master plan scope, DR facilitated independent Enquiry by Design workshops with the school leadership, its staff and the P&C, encouraging all stakeholders to contribute to a collective, strategic vision. The workshops uncovered a dominant desire for an infrastructure approach that would extend student opportunities, both within the school, and for connecting to the local community. They also highlighted the need for an integrated landscape approach to provide inclusive access solutions to the steeply sloping site and oval.

Workshop thinking informed the design of the new Centre’s ground level, comprising an Outdoor Learning Area and two multi-skills spaces, which are configured to provide a vibrant community hub. The multi-skills spaces are tailored to the school’s existing vocational learning opportunities of commercial catering, café and retailing; a new commercial laundry provides an associated ‘Op-Shop’ retail area, and a commercial kitchen will allow the school’s café program to grow. The clear link between the OLA and these vocational functions will offer new opportunities for the school community and the wider community to engage via service provision.

The upper level is comprised of a staff work area, therapy rooms, and four GLA teaching spaces with associated amenities and breakout spaces in between to assist with focussed learning. On the ground level, a specifically designed undercroft accommodates for additional growth into the future, allowing direct replication of the upper level GLA spaces.

Overall, the architecture is welcoming and familiar, referencing the existing, original campus. The northern orientation of the Learning Centre’s design has allowed clear rational planning with simple and flexible construction. A generous internal corridor features clerestory windows that welcome natural light into the middle of the building. Colour has also been used reflectively, echoing the natural surrounds in a subtly playful way that adds interest, without over-stimulation.

DR has worked closely with Badge Construction, Place Landscape Architects and the school to thoughtfully integrate the building within its steeply sloping site and to maximise connectivity. For example, new sensory gardens, space for a future productive food garden and a chook run, directly relate to the ground floor vocational program. Clear pathways and wayfinding seamlessly connect the new centre to existing school infrastructure.

Construction of the centre finished in late April 2020. It will welcome students in Term 1 of 2021.

Client

Department of Education

Year

2020